La campanya Banca Armada es mobilitza un any més coincidint amb les Juntes d’Accionistes dels principals bancs espanyols

La campanya Banca Armada es mobilitza un any més coincidint amb les Juntes d’Accionistes dels principals bancs espanyols

El passat 31 de març la campanya Banca Armada posava el punt final a la seva activitat de sensibilització social i incidència empresarial amb motiu de les Juntes d’Accionistes d’aquest any 2023 dels principals bancs del TOP5 de la Banca Armada espanyola, amb intervencions d’activistes a la Junta d’Accionistes del Banco Santander i de CaixaBank. Setmanes abans, activistes intervenien també a les Juntes del BBVA i Banc Sabadell. Les accions de la campanya tenien l’objectiu de continuar denunciant el finançament d’empreses relacionades amb el negoci de la guerra i les fronteres. A més, el tancament de la campanya va anar acompanyat d’una acció de denúncia performativa davant del Palau de Congressos de València, on es va celebrar la Junta del CaixaBank. La performance volia destapar la responsabilitat dels bancs en el finançament de la indústria armamentística.

El BBVA, un dels principals inversors en empreses militars i de seguretat fronterera

Les activitats de la campanya enguany arrencaven amb la Junta d’Accionistes del BBVA a Bilbao, el divendres 17 de març, on dues activistes de la campanya van intervenir i denunciar que l’entitat bancària continua sent juntament amb el Banco Santander, el banc espanyol que més inverteix i finança la indústria de la guerra i de la guerra de fronteres.

Coincidint amb les accions de la campanya a Bilbao, el Centre Delàs d’Estudis per la Pau feia públic un nou informe que revela que els principals bancs espanyols han finançat amb almenys 14.000 milions de dòlars el negoci de la militarització de fronteres. La investigadora del Centre Delàs i membre de la campanya, Gemma Amorós, és una de les autores de la publicació i va presentar-ne les principals conclusions la tarda prèvia a la Junta d’Accionistes en un acte organitzat a Bilbao juntament amb la Campanya Banca Armada, Setem, La Guerra Empieza Aquí, Bizkaiko SOS Arrazakeria – SOS Racismo, KEM-MOC Bilbao, Ongi Etorri Errefuxiatuak i Ekologistak Martxan.

Pots llegir la crònica de les accions a Bilbao aquí.

Banc Sabadell duplica la seva inversió en empreses fabricants d’armes nuclears

El dijous 23 de març tres activistes de la campanya van ser a Alacant participant en la Junta d’Accionistes del Banc Sabadell. Les activistes van denunciar davant de directius, accionistes i mitjans que el banc català no sols ha mantingut la seva tendència a finançar empreses que produeixen armes nuclears, sinó que ha doblat el finançament d’aquest tipus d’empreses altament controvertides.

Coincidint amb la Junta d’Accionistes del Banc Sabadell, SETEM Comunitat Valenciana i l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Social i Pau (IUDESP) van coorganitzar una presentació de l’estudi “Radiografia de la Banca Armada en la Comunitat Valenciana” a la Universitat d’Alacant. Aquest estudi assenyala que el Banc Santander destaca com a banc de referència de totes les universitats públiques valencianes, mentre ocupa el segon lloc en el rànquing de la Banca Armada espanyola, amb aproximadament 7.053 milions de dòlars invertits en la indústria d’armaments.

Pots llegir la crònica de les accions a Alacant aquí.

Banco Santander escala fins a la primera posició del rànquing de la Banca Armada espanyola i Caixabank se situa per primera vegada entre els finançadors de la producció d’armes nuclears

El divendres 31 de març, activistes de la campanya van denunciar en la Junta del Banco Santander en Boadilla del Monte que aquest ha passat a ocupar el primer lloc de la llista espanyola, i el número 38 entre les 100 institucions financeres de tot el món que més vincles tenen amb les empreses d’armes i responsables de la militarització del Mediterrani i les seves fronteres. El mateix matí, altres membres de la campanya assistien a la Junta de Caixabank a València per demanar que l’entitat deixi d’invertir i finançar empreses militars i que contribueixen en la militarització de les fronteres com ara Indra, Accenture o Grupo Eulen. Simultàniament, un grup d’activistes de SETEM Comunitat Valenciana feia una acció davant les portes del Palau de Congressos de València per denunciar la responsabilitat dels bancs en el finançament de la indústria de la guerra i la militarització de fronteres.

Pots llegir la crònica de les accions a València i Boadilla del Monte aquí.

Amb aquesta acció i les intervencions en les juntes del Banc Santander i CaixaBank, es donava per finalitzada l’activitat d’incidència empresarial de la Campanya Banca Armada en les Juntes d’accionistes del 2023. Per saber més sobre la Banca Armada pots consultar la web de la campanya aquí. I per saber si el teu banc inverteix en empreses que es beneficien dels conflictes armats i de la militarització de fronteres, et convidem a descobrir-ho en quatre senzills passos aquí.



Publicacions Relacionades
 03/04/2023

Linia de recerca :
Presentació i col·loqui “Qui arma a Israel? Qui finança el genocidi? Analitzem el paper de l’estat, empreses d’armes i bancs un any després de l’inici de l’actual ofensiva israeliana sobre Gaza”