La UE aprova el finançament per la recerca de industria armamentista amb diners públics de la UE

La UE aprova el finançament per la recerca de industria armamentista amb diners públics de la UE

1.12.2016 Amsterdam, Brussel·les, Estocolm, Hèlsinki, Londres, Madrid, Milà, París, Praga, Roma.

Després de la votació final del pressupost anual de la UE pel 2017, els membres de la Xarxa Europea Contra el Comerç d’Armes (ENAAT en les seves sigles en anglès) estan extremadament preocupats per l’adopció de l’Acció Preparatòria per la recerca militar, de 25 milions d’euros, i dels 90 milions planejats pels pròxims 3 anys, amb una abromant majoria.

“Aquest és l’equivalent a subvencionar la industria de les armes europea, que ja està sent beneficiada, en gran mesura, de diners públics a través de diferents canals” afirma Wendela de Vries, coordinadora a Stop Wapenhandel. Aquesta decisió també representa un canvi de paradigma fonamental del projecte europeu. Fins ara els fons de la UE destinats a la recerca estaven estrictament restringits a un ús final civil, tot i que la industria militar ja podia accedir a aquests fons a través de recerca en seguretat i doble ús. Amb aquest vot, els governs i parlamentaris europeus que afavoreixen una UE militaritzada estan pressionant per un canvi de paradigma del projecte de la UE, per la porta del darrera. Els membres de l’ENAAT posen en dubte la suposada contribució d’aquest finançament per la ‘defensa europea’.

La falta de transparència ressalta la deficient presa de decisions
En primer lloc, amb un pressupost anual total de 217.500 milions d’euros per tots els Estats Membres de la UE en el 2015, la UE és segona en el rànking mundial en quant a despesa militar; pretendre que són necessaris més diners per garantir la seguretat europea no té sentit.
En segon lloc, “aquesta decisió ha estat presa sota una forta influència de la industria armamentista i els Estats Membres interessats en el seu finançament, i principalment  beneficiaria la industria en comptes de l’interès comú de la UE” menciona Francesco Vignarca, coordinador a la Italian Network on Disarmament. Un Grup de Personalitats (GoP en les seves sigles en anglès), format per 9 representants de la industria del total de 16 membres (la resta essent Estats Membres i institucions de la UE principalment) va treballar durant 18 mesos per ‘donar consell’ a la Comissió Europea en el contingut i les modalitats d’aquest finançament. “Aquest GoP no va ser mai registrat en el Registre de Grups Experts de la Comissió. Alguna informació sobre aquest GoP va ser publicada online, però no eximeix a la Comissió de la UE d’adherir-se de manera estricta al seu principi de transparència cap als ciutadans de la UE” diu l’Ann Feltham, coordinadora parlamentària al UK Committee against Arms Trade.

La industria armamentista demanda el millor tractament sota el pressupost de la UE
“Al acceptar sense condicions aquesta Acció Preparatòria, el Parlament Europeu va votar un format de xec en blanc per l’Agència de Defensa Europea i per la industria armamentista, i es va privar de qualsevol poder per influenciar l’ús i les modalitats d’aquesta subvenció, a part de la verificació ex post” diu en Tony Forti, President del Observatoire des armaments. Els Parlaments Europeus no van tenir cap informació sobre les modalitats pràctiques d’aquest nou finançament a l’hora de votar, mentre que les demandes de la industria armamentista, que van ser incloses en les recomanacions del Grup de Personalitats, establirien el tractament més favorable mai atorgat a un beneficiari del pressupost de la UE.
 “La implementació d’aquesta Acció Preparatòria hauria de ser particularment escrutada per euro parlamentaris de diferents orígens, i un debat polític futur sobre un Programa de recerca en defensa europeu futur de 3.500 milions d’euros entre 2021 i 202 hauria de ser molt mes ampli, profund i transversal, i incloure de manera sistemàtica veus crítiques de la societat civil per contrarestar els interessos de la industria”, conclou Bram Vrancken, de Vredesactie.

Contacte:

A Barcelona: Jordi Calvo, tel: +34 934411947 – mòbil: +34 658041818 – jcalvo@centredelas.org

A Brussel·les: Laëtitia Sédou, tel: +32.2.234.30.60  – mòbil:+32.496.15.83.91 – laetitia@enaat.org

Més referències:

The Guardian, EU member states may have to foot £3.5bn bill for military research
EU observer, MEPs to back multi-million euro military research budget
New Europe: EU citizens could have to pay for military research
Science Business: Science group hits out at EU military research plan
ENAAT Position Paper  <Publicacions Relacionades
 30/11/2016

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!