Més de 60 entitats de la campanya ‘Desmilitaritzem l’Educació’ tornen a reclamar a l’Ajuntament de València que no convide l’Exèrcit a la propera edició d’Expojove

Més de 60 entitats de la campanya ‘Desmilitaritzem l’Educació’ tornen a reclamar a l’Ajuntament de València que no convide l’Exèrcit a la propera edició d’Expojove

La Campanya “Desmilitaritzem l’educació: desmilitaritzem Expojove” que reuneix a més de 60 organitzacions pacifistes, sindicats d’ensenyament, d’estudiants, associacions de mestres, i de pares i mares han s’ha reunit recentment per a tornar a centrar la seua tasca en aconseguir la desaparició de l’exèrcit i altres cossos armats de la fira infantil i juvenil Expojove, com a un primer pas més urgent i concret d’una campanya més ampla contra la presència de les institucions i els continguts militars als espais educatius.

En diferents reunions mantingudes durant el passat any amb responsables municipals es va transmetre la demanda de bona part del món educatiu i social valencià, de que en coherència amb els valors educatius de la pau i la noviolència, no es  conviden a Expojove institucions armades i que fan ús de la violència. Tanmateix, els resultats van ser decebedors, i l’Ajuntament de València, organitzador d’Expojove, es va negar a considerar aquestes peticions i diferents unitats l’Exèrcit van comptar una vegada més amb un dels estands més extensos del la fira.

La Campanya emprendrà enguany noves activitats de conscienciació i accions de protesta, “per protegir aquest educatiu  davant la banalització de la guerra i la normalització de la resolució violenta dels conflictes, reclamant un Expojove millor, coherent amb els valors educatius, per la pau i sense cap apologia de les armes i la violència més o menys explícita, maquillada o embolicada en un màrqueting ‘humanitari’ com fins ara”.

Per a la Campanya, “la presència d’un estand de les Forces Armades, encara que es faça èmfasi en les anomenades ‘missions humanitàries’, contradiu l’esperit d’Expojove com a àmbit educatiu: la institució militar és una institució armada que té com a funció central la defensa armada i l’actuació per mitjans violents davant suposades amenaces”. La Campanya subratlla que les principals partides pressupostàries relacionades amb les Forces Armades es destinen a l’I+D i compra de nous sistemes d’armament i de projecció de forces militars, com ara l’avió de combat Eurofighter, fragates, avió de transport A400M, tancs Leopard 2E, vehicles de combat Pizarro, submarins S80, etc, dels que encara falten 21.000 milions d’euros per pagar. “La UME és una de les últimes en la llista de despeses militars, malgrat absorbir una enorme quantitat de recursos humans i materials que tindrien un ús més eficaç dedicant-se a uns cossos de protecció civil en procés de desmantellament. Aquesta unitat militar, que només actua en grans catàstrofes, té més a veure amb les relacions públiques i és més aviat una eina de ‘rentat d’imatge’ i ‘blanqueig’ de la institució militar”, han assenyalat.

Segons han assenyalat representants de la Campanya, “volem denunciar que a Expojove es presenten les Forces Armades amb una imatge edulcorada dels seus principis, (principalment l’obediència, l’androcentrisme i el recurs a la violència per abordar els conflictes), com una opció professional més, com una possibilitat d’oci pels més menuts de la societat, sense aprofundir en el missatge que es transmet de resolució de conflictes amb les armes (completament contrari amb els valors socials i de convivència) sense qüestionar el paper dels exèrcits al món actual, o que no aprofundisca en l’anàlisi del desequilibri entre el pressupost del Ministeri de Defensa i les greus retallades imposades a l’educació pública i la resta de partides socials”.

La Campanya no sols demanda que l’Exèrcit i altres cossos armats no siguen convidats enguany a Expojove. També reclama de les institucions valencianes una política activa de foment de la cultura de la pau i rebuig de la guerra i els seus preparatius, i vol fer una tasca de conscienciació entre docents, pares, mares i estudiants per no acceptar la introducció d’anàlisis i valors militaristes a les escoles a través de visites escolars a casernes o visites de militars a centres educatius, o de determinats cursos promoguts pel Ministeri de Defensa que s’ofereixen als centres de professorat.  reclutament i normalització de la despesa militar. Per a Desmilitaritzem l’educació, “l’exèrcit pretén potenciar així  l’eufemística ‘cultura de la defensa’ i ‘l’esperit militar’ entre la joventut per millorar la seua deteriorada imatge pública, normalitzar l’impopular despesa militar i pal·liar les seues cròniques dificultats de reclutament”.  En un sentit més ampli, la Campanya vol promoure un canvi del paradigma de la defensa, de la defensa militar a la seguretat humana, centrada en les llibertats, els drets i la natura.

Pots saber més sobre la campanya a la web de Desmilitaritzem l’educació, desmilitaritzem Expojove i llegir la declaració aquí.Publicacions Relacionades
 10/10/2018

Linia de recerca :
Jornada: “Banca Armada i finances ètiques: la (des)inversió com a arma per una economia per la pau” amb Carlos Taibo i Jordi Calvo a València