Fita històrica del pacifisme: Ja tenim aquí el Tractat per a la Prohibició de les Armes Nuclears!
El gran moment finalment ha arribat: el Tractat de l’ONU sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPNW) va assolir el passat 24 d’octubre les 50 ratificacions necessàries per a la seva entrada en vigor!
El Centre Delàs d’Estudis per la Pau, com a membre actiu d’ICAN, celebrem aquest gran pas cap a un món lliure de l’amenaça de les armes nuclears i recollim les nostres demandes en un comunicat: “Reiterem l’alegria i la importància de l’entrada en vigor d’aquest Tractat, tot i que cal treballar perquè el signin i ratifiquin els estats nuclearment armats. I celebrem aquesta fita històrica del pacifisme, com a membres de la campanya ICAN a l’Estat, però al mateix temps continuem exigint al Govern espanyol que signi i ratifiqui aquest Tractat, i alhora demani el mateix als estats socis de la Unió Europea ja que aquesta és l’única postura coherent i assenyada respecte a l’amenaça de l’arma que posa en perill la supervivència humana en el planeta”.
Clica aquí per saber-ne més.
|
|
AIPAZ i les seves entitats membre demanem al Govern espanyol i al Parlament espanyol la reorientació de la despesa militar a la inversió eco-social i amb perspectiva de gènere
Com a membre actiu de la Asociación Española de Investigación para la Paz (AIPAZ), el Centre Delàs ens sumem a la petició “Armas o Salud” junt a nombroses organitzacions de la societat civil per la cual s’insta al Govern espanyol i al Parlament espanyol a la reorientació de la despesa militar a inversió eco-social amb perspectiva de gènere, en especial en favor de les persones i grups en situació de major vulnerabilitat. El Centre Delàs ha participat activament en la definició de la petició que el passat 28 d’octubre es va enviar als membres del Govern i del Parlament espanyols.
Llegeix el text complet de la petició aquí.
|
|
Més de 170 persones participen en les Jornades dels 20 anys del Centre Delàs, una tarda de reflexió i debat sobre els reptes del pacifisme davant les violències globals
El Centre Delàs d’Estudis per la Pau, coincidiendo con su 20 aniversario, organizamos el pasado 22 de octubre las Jornadas «El pacifismo ante las violencias globales: de la militarización de fronteras a la emergencia climática» que contaron con la participación de más de 170 personas que siguieron en directo los debates y reflexiones entorno al pacifismo y los nuevos retos globales.
Les Jornades van comptar amb les veus d’expertes i activistes com Arcadi Oliveres, Blanca Garcès, Helena Maleno, Niamh Ni Bhriain, Isabel Galí, Gabriela Serra, David Fernández, Koldobi Velasco, Carmen Magallón, Javi Raboso, Tica Font, Jordi Calvo, Pere Ortega i Ainhoa Ruiz Benedicto.
Si us les vau perdre us convidem a recuperar-les al nostre canal de YouTube.
|
|
Ja podeu recuperar el Webinar “Moment decisiu? La importància de frenar el comerç europeu d’armes amb Israel” que vam celebrar amb l’ECP i l’IDHC
La presentació de les principals conclusions de l’informe elaborat per l’Escola de Cultura de Pau, el Centre Delàs i l’Institut de Drets Humans de Catalunya va ser el punt de partida del Webinar “Moment decisiu? La importància de frenar el comerç europeu d’armes amb Israel” que va tenir lloc el passat 28 d’octubre. L’acte que va comptar amb la participació d’Alejandro Pozo, Itxaso Domínguez, Pamela Urrutia i David Bondia, va oferir una reflexió sobre els reptes de la actual situació a Palestina, amb la mirada posada en els esdeveniments més recents, les sistemàtiques vulneracions als drets humans i el dret internacional que afecten la població palestina, i les responsabilitats i complicitats en el comerç d’armes amb Israel.
El podeu recuperar en vídeo aquí.
|
El Centre Delàs participa en els diàlegs sobre el comerç il·lícit d’armes i la no proliferació organitzats entre la Unió Europea i Cuba
El 14 d’octubre de 2020, la Unió Europea i Cuba van celebrar les segones sessions dels seus diàlegs polítics sobre el comerç il·lícit d’armes lleugeres i lleugeres i altres armes convencionals, així com sobre el desarmament i la no proliferació d’armes de destrucció massiva.
Els diàlegs van ser precedits per un seminari de la societat civil el 13 d’octubre, on representants de la societat civil cubana i europea van intercanviar experiències sobre les formes en què la societat civil pot promoure la pau i el desarmament. En aquesta sessió va participar Jordi Calvo, coordinador de el Centre Delàs, al costat de representants d’organitzacions i centres de recerca europeus i cubans.
Més informació aquí.
|
|
Nou document de l’ENAAT: “Qui es beneficia dels fons europeus per a la recerca i desenvolupament militar?”
Quatre països obtenen el 53,5% de les subvencions assignades fins ara: França, Itàlia, Espanya i Alemanya, que són també els principals exportadors d’armes de la UE. Thales obté 15 subvencions, i 7 empreses armamentistes de les 10 principals van ser membres del Grup de Personalitats que va aconsellar a la Comissió Europea en la creació d’aquest finançament, el 2016.
Per a més informació sobre quins països i empreses es beneficien més dels subsidis de la UE, quines tecnologies s’estan desenvolupant i els riscos que comporten, i la manca de controls ètics adequats i una visió general parlamentària, consulteu les últimes ionfografies elaborades per l’ENAAT (la Xarxa Europea Contra el Comerç d’Armes).
|
Nova infografia de l’ECP, el Centre Delàs i l’IDHC: “No más comercio de armas entre países europeos e Israel!”
El controvertit pla de Benjamin Netanyahu per annexionar formalment fins a un 30% de territoris ocupats palestins a Cisjordània ha creat una cojuntura propícia per denunciar, un cop més, les polítiques de l’ocupació i demandar respostes internacionals contundents davant les múltiples violacions de drets que pateix la població palestina. Entre aquestes, la suspensió immediata del comerç europeu d’armes amb Israel, ja que les armes, els aparells de seguretat i la militarització són fonamentals per al sosteniment de l’estructura de dominació i control israelí sobre la població palestina. Ho explica la nova infografia “No más comercio de armas entre países europeos e Israel!” elaborada a partir del Policy Paper “Moment decisiu? La importància de frenar el comerç europeu d’armes amb Israel”
|
|
|
|