Tallers, xerrades, cinefòrums i altres activitats amb membres del Centre Delàs celebren el Dia Escolar de la Pau i la Noviolència

Tallers, xerrades, cinefòrums i altres activitats amb membres del Centre Delàs celebren el Dia Escolar de la Pau i la Noviolència

El passat dilluns 30 de gener es va celebrar el Dia Escolar de la Noviolència i la Pau, el DENIP 2023, i el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, com a entitat compromesa amb els valors de la cultura de pau i la noviolència, va organitzar i participar de diferents activitats dirigides a alumnes de centres educatius i d’altres amb públic general, que van tenir lloc durant els dies al voltant del DENIP.

Membres del Centre Delàs van participar de la I Jornada de la Pau al Parlament de Catalunya que va tenir lloc el mateix dilluns i va reunir les entitats del moviment per la pau de Catalunya i representants de les organitzacions premiades amb el Nobel de la Pau 2022 per reflexionar sobre el rol de la societat civil en el context de la guerra d’Ucraïna. La investigadora membre del Centre Delàs, Tica Font, va participar en el debat juntament amb representants de les entitats de pau catalanes a la jornada, coorganitzada per l’ICIP i Lafede.cat.

Es van organitzar a La Vall d’Uixó (Castelló) diferents tallers adreçats a joves de secundària per treballar en les aules diferents qüestions relacionades amb la cultura de pau i la noviolència. Jordi Calvo, investigador i coordinador del Centre Delàs, va oferir el taller “Els interessos econòmics que amaga la guerra, el negoci de les armes i la despesa militar” per treballar conjuntament amb alumnes de diferents grups de secundària de l’IES Honori Garcia (el 26 de gener) i de l’EPA Jordi de Sant Jordi (el 2 de febrer), una aproximació als conceptes de pau, violència, conflicte, militarisme i desarmament.

A Alcoi, va tenir lloc una activitat organitzada per la regidoria d’Educació, “Una pregunta per la Pau”, en la qual van participar un grup d’alumnes de 4t de secundària. Des del saló de plenaris de l’Ajuntament d’Alcoi, van preguntar dubtes a Jesús Eduard Alonso López, historiador i col·laborador del Centre Delàs.

D’altra banda, Pere Ortega, investigador i president honorífic del Centre Delàs, va participar en diferents actes amb motiu del DENIP dirigits al públic general, per tal de compartir els valors de la cultura de pau i la noviolència en el 75è aniversari de la mort de Gandhi. Amb aquest objectiu, Pere Ortega va oferir reflexions i claus per entendre el context actual en clau de cultura de pau en el cinefòrum que la Mostra de Cinebaix, a Sant Feliu de Llobregat, va programar el mateix dia del DENIP, amb la pel·lícula Gandhi. El divendres dia 3, Sitges Solidari va organitzar un acte en defensa de la Pau a la Biblioteca Santiago Rusiñol de Sitges sota el títol “Converses per la Pau” i que va agrupar més d’una cinquantena de persones que van participar en el diàleg ofert per Pere Ortega i Martí Olivella, impulsor de la campanya Aturem les guerres.

També a Sant Feliu de Llobregat, el Centre Delàs va coorganitzar juntament amb la Universitat Social Lliure Autogestionada de l’Ateneu Santfeliuenc, les Jornades sobre la Pau i la Noviolència. Les jornades programaven dues xerrades d’especialistes que van oferir claus per entendre els conflictes bèl·lics actuals, amb participació dels membres del Centre, Tica Font i Pere Ortega.

Amb motiu del DENIP el Centre Delàs també ha rellançat la Pacifist.app, un recurs del moviment de pau per difondre activitats, mapa d’iniciatives i recopilació de recursos sobre pau, desarmament i desmilitarització. Coincidint amb la celebració del DENIP, ha fet públiques millores en l’accessibilitat d’aquesta eina tecnològica que vol apropar l’activisme pacifista a la societat i que, entre d’altres, ofereix recursos pedagògics de cultura de pau i noviolència. Entre les millores implementades hi trobem un mapa actualitzat amb una nova guia per facilitar la seva navegació.

Finalment, membres del Centre van publicar un any més articles als mitjans de comunicació amb motiu de la celebració del DENIP, com és el cas de l’article de Jesús Alonso, “En el Dia de la Pau (DENIP)”, publicat al mitjà valencià Levante EMV i que podeu llegir aquí.Publicacions Relacionades
 06/02/2023

Linia de recerca :
Jornada: “Banca Armada i finances ètiques: la (des)inversió com a arma per una economia per la pau” amb Carlos Taibo i Jordi Calvo a València