“Treballar per la pau és l’únic camí que ens portarà més seguretat”, el Centre Delàs compareix al Parlament de Catalunya

“Treballar per la pau és l’únic camí que ens portarà més seguretat”, el Centre Delàs compareix al Parlament de Catalunya

Aquest dijous 18 de juliol, Jordi Calvo, coordinador i investigador del Centre Delàs ha comparegut en una sessió de la Comissió d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència del Parlament de Catalunya, on el Centre va ser convidat a presentar la seva tasca i les principals anàlisis que du a terme en el marc de la lluita per un món desarmat i desmilitaritzat.

La compareixença va començar amb un recorregut des dels inicis del Centre Delàs fins a l’actualitat, fent una mirada a 20 anys de treball per la pau, el desarmament i la desmilitarització. Es van destacar els diferents recursos i publicacions sobre les diferents línies de treball del Centre, així com la seva participació activa i lideratge d’algunes de les principals xarxes per la pau i el desarmament a casa nostra, l’Estat i arreu.

“Vivim un moment històric en el que, si no rectifiquem, es donaran tots els elements necessaris previs a nous conflictes armats, repressió, persecució de la dissidència, retallades en drets i llibertats, i violència d’estat, que pensàvem havíem deixat enrere”, Jordi Calvo va posar en context l’augment de l’impuls de l’armamentisme i el militarisme en l’actual ideari imperant sobre seguretat i defensa arreu.

La compareixença va servir per reclamar el compliment de les propostes concretes de la Moció 55/XI del Parlament de Catalunya de 13 de juliol de 2016 sobre la desmilitarització de Catalunya. Entre aquests compromisos s’hi troba el d’evitar la presència de l’exèrcit a centres educatius i formatius així com en espais educatius i promocionals o el de prohibir les maniobres militars a espais civils, com als parcs naturals catalans.

20190718 CompareixencaParlament CentreDelas1En aquest sentit, Jordi Calvo va adreçar una sèrie de demandes a les membres de la Comissió d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència del Parlament de Catalunya, amb l’objectiu de contribuir a “desarmar i desmilitaritzar les polítiques de seguretat i defensa a casa nostra, a l’Estat, Europa i arreu”:

– Contribuir a la reducció de la despesa militar, ja que és l’inici de tot cicle armamentista i del negoci que aquest comporta. A Espanya la despesa militar real anual és actualment de 20 mil milions d’€, l’1,67% del PIB i el 4,4% del pressupost total.

– Demanar l’aplicació rigorosa i efectiva de la legislació existent sobre el control de les exportacions d’armes, la Llei espanyola 53/2007, la Posició Comuna europea, i del Tractat sobre el Comerç d’Armes de 2013, per evitar que la venda d’armes espanyoles puguin contribuir a la guerra o a qualsevol violència. Així com que des de Catalunya es proposin encara més eines per a una interpretació més correcta de la legislació sobre exportació d’armes, amb la realització d’informes sobre les exportacions d’armes espanyoles i europees a països en conflicte armat, on es vulnerin els drets humans.

– Saber exactament quin armament es fabrica a Catalunya i on és venut. A més de l’elaboració d’una anàlisi rigorosa de les rutes de les armes que venen de tot l’Estat, que són embarcades en ports catalans rumb a règims dictatorials i guerres.

– Caminar cap a la reducció dels exèrcits i reconduir aquests recursos a ajudar-nos veritablement a fer front a les amenaces a la nostra seguretat.

– Apostar per unes relacions exteriors basades en la Cooperació al Desenvolupament, els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides i totes les iniciatives existents de pau, desarmament i promoció dels drets humans en la comunitat internacional.

– Declarar i promoure tots els processos de desarmament existents. Entre d’altres, el Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears, el procés de prohibició dels robots militars o la reducció de la despesa militar.

– Treballar el rol de la UE en matèria de seguretat i defensa, i rebutjar les polítiques de promoció de la indústria armamentista i de seguretat i impuls del comerç d’armes, les polítiques de militarització i externalització de fronteres.

“Treballar per la pau és l’únic camí que ens portarà més seguretat”, ha conclòs Jordi Calvo, apel·lant a la responsabilitat del govern, institucions i partits, de contribuir amb la seva feina a construir un món millor.

Podeu llegir la compareixença en aquest enllaç.Publicacions Relacionades
 19/07/2019

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!