Jornades “Qui arma els conflictes i les guerres? Responsabilitats d’Europa i mecanismes de control”

  16 maig, 2018
 Lloc: Auditorio de la Facultad de Comunicación y RRII de Blanquerna
 Organitza: Centre Delàs de Estudios por la Paz y Escola de Cultura de Pau
 Tipus d'esdeveniment:

El Centre Delàs d’Estudis per la Pau i l’Escola de Cultura de Pau de la UAB, organitzen les jornades “Qui arma els conflictes i les guerres? Responsabilitats d’Europa i mecanismes de control”, que tindran lloc la tarda del 16 de maig de 2018, de 17h a 21h, a Barcelona.  En quins conflictes i guerres acaben les armes europees? Com es controla que les armes exportades no acabin en mans dels actors d’un conflicte? Com es poden millorar i augmentar aquests controls?   Les jornades comptaran amb reconeguts ponents d’entitats de prestigi i referència europea i mundial com el SIPRI, Safer World, Pax o Conflict Armament Research (CAR), experts/es en exportacions i en rastreig d’armes en conflictes, per reflexionar sobre quina és la realitat del comerç d’armes europees a països en situació de conflicte armat i guerra. Es tractaran, doncs, qüestions com la legislació vigent i els mecanismes de control de les exportacions d’armes europees, així com els incompliments que estan tenint lloc, motivant que l’armament europeu acabi en mans dels actors dels conflictes que assolen regions com l’Orient mitjà o Àfrica.   Us podeu inscriure a les Jornades omplint el formulari d’inscripció aquí.

En la primera taula Exportacions d’armes europees a conflictes, dins o fora de la llei? Legislació, mecanismes de control i incompliments, es tractaran els mecanismes recollits en la legislació internacional i europea de comerç d’armes i la realitat de la seva aplicació.

També debatrem, en una segona taula sota el títol Armes en males mans. A quins conflictes van a parar les exportacions europees?, sobre l’origen de les armes que s’han trobat en conflictes com els de Síria, República Centre-africana, Iemen o Turquia, així com les exportacions legals, il·legals i les transferències d’armes a tercers països que afavoreixen la presència d’armes europees i espanyoles en guerres, amb especial atenció al cas d’Aràbia Saudita.

L’Auditori de la Facultat de Comunicació i RRII de Blanquerna de Barcelona és l’espai escollit per acollir aquestes jornades, organitzades pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau i l’Escola de Cultura de Pau de la UAB, amb  el suport de la Diputació de Barcelona.

Dia i hora: Dimecres 16 de maig de 2018 a les 17:00 hores

Lloc: Auditori de la Facultat de Comunicació i RRII de Blanquerna

Organitzen: Centre Delàs d’Estudis per la Pau i Escola de Cultura de Pau

Amb el suport de: Diputació de Barcelona

Esdeveniment en Facebook en aquest enllaç.

Programa complet:

Jornades sobre comerç d’armes i conflictes

De 17h a 19h

Taula 1: Exportacions d’armes europees a conflictes, dins o fora de la llei? Legislació, mecanismes de control i incompliments. Com es controla que les armes exportades no acabin en mans dels actors d’un conflicte? Com es poden millorar i augmentar aquests controls? En aquesta taula es tractaran els mecanismes recollits en la legislació internacional i europea de comerç d’armes i la realitat de la seva aplicació.

Ponents:

Jordi Calvo Rufanges (Centre Delàs d’Estudis per la Pau). Modera i presenta les conclusions del projecte “Prou exportacions d’armes a països en conflicte o tensió!”

Aude Fleurant, investigadora del programa d’exportacions d’armes i despesa militar del Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI)

Roy Isbister, director de l’Unitat d’Armes de l’organització Safer World

De 19h a 21h

Taula 2: Armes en males mans. A quins conflictes van a parar les exportacions europees? Abordarem l’origen de les armes que s’han trobat en conflictes com els de Síria, República Centre-africana, Iemen o Turquia, així com les exportacions legals, il•legals i les transferències d’armes a tercers països que afavoreixen la presència d’armes europees i espanyoles a guerres, amb especial atenció al cas d’Aràbia Saudita.

Modera: Pamela Urrutia Arestizábal (Escola de Cultura de Pau)

Ponents:

Damien Spleeters, cap regional d’operacions del Conflict Armament Research (CAR), que rastreja l’origen de les armes que es troben als conflictes

Tica Font, investigadora experta en comerç i transferències d’armes a països tercers

Frank Slijper, cap del projecte ‘Comerç d’armes’ de l’organització PAX