18/08/2017

Comunicat del Centre Delàs d’Estudis per la Pau davant dels atemptats d’ahir a Catalunya

El Centre Delàs compromès amb la cultura de pau, la solidaritat, els drets humans i la justícia social, rebutja i condemna l’atemptat perpetrat a Barcelona i el frustrat de Cambrils, alhora que mostra la seva solidaritat amb totes les víctimes, els familiars i amics que han patit aquests atemptats.

Fem una crida a la responsabilitat cívica, a la defensa dels drets i les llibertats de tota la ciutadania, independentment de la seva cultura i religió, i en aquest sentit, alertem dels possibles brots de xenofòbia contra els qui són percebuts com a diferents.

Fem una crida als nostres governants a no caure en el parany d’una securitització que no resoldrà les causes que han motivat els atemptats i que, en canvi, retallarà els drets de la ciutadania.

També fem una crida a la serenitat. Les conseqüències de declarar la guerra al terrorisme han estat més morts i més dolor allà on s’ha portat a terme. Recordem els desastres de l’Afganistan, Iraq, Líbia i Síria. La guerra mai no és el camí per resoldre els conflictes, ben al contrari, els enquista, allarga i els fa de més difícil solució, a més de multiplicar les víctimes i el seu patiment.

Cap violència és justificable. Cal, però, que l’analitzem i l’entenguem per cercar-hi solucions. Cal que reflexionem sobre com evitar atemptats com aquest. Fem de Catalunya un país de tothom, obert, divers i pacífic. Que la prevenció del terrorisme no porti a la militarització de les nostres ciutats, que la por no soscavi les llibertats ciutadanes que ens va suposar tant d’esforç guanyar. Fem de Barcelona i de Catalunya un model d’integració de cultures, de reducció de les desigualtats i un exemple de convivència que acabi amb la marginació i la intolerància.

Fem de Barcelona i Catalunya un focus de promoció de la pau i la no-violència al món.

Centre Delàs d’Estudis per la Pau

Barcelona, 18 d’agost de 2017Publicacions Relacionades