Publicat en Barcelona
La compra d’armes i tecnologia de seguretat israeliana per part de governs de tot el món permet abaratir els costos de l’ocupació dels territoris palestins
- Un informe del Centre Delàs d’Estudis per la Pau revela el negoci creixent de la marca “provat en combat” de la tecnologia d’armes, control i vigilància de la indústria israeliana i els seus vincles amb l’opressió i l’apartheid palestí.
- La marca “provat en combat” o “provat en terreny” que Israel promociona, de productes testats en i sobre la població i els territoris ocupats palestins, s’ha convertit en un valor afegit al mercat de la seguretat i la defensa internacional.
Barcelona, 3 d’octubre del 2022. La indústria d’armes i tecnologies de control i vigilància d’Israel s’ha erigit com una de les més potents del món. Empreses com Elbit Systems es troben entre les 10 empreses d’armes i tecnologia de vigilància amb més facturació mundial. Aquest reconeixement mundial es deu en part al fet que Israel ven els seus productes sota la marca de “provats en combat”. I és que Palestina, sobretot la Franja de Gaza, és un laboratori de proves de material militar israelià. Així ho defensen les autoritats israelianes i així ho publiciten sense embuts les empreses que venen aquests productes de punta a punta del planeta. Fa dècades que governs de tot el món adquirien tecnologia militar a Israel, malgrat les implicacions legals i ètiques que comporta.
És el cas d’Espanya que, segons mostra l’informe que publica avui el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, ha adquirit productes venuts com a provats en combat a la Franja de Gaza. Entre ells, míssils Spike i torretes de vehicle terrestre de l’empresa Rafael, drons d’IAI i Elbit Systems, sistemes de morter d’Elbit Systems o munició de carros de combat d’Israel Military Industries. Aquests fabricants es troben entre les firmes que més es lucren de les ocupacions militars i les tensions a la regió.
Espanya i la resta de països europeus no només es troben entre els majors compradors d’armes i tecnologia militar i de seguretat d’Israel, sinó que també es troben entre els proveïdors d’armament a aquest país. L’informe apunta que les exportacions d’armes espanyoles i europees a Israel vulneren els Criteris de la Posició Comuna de la Unió Europea, per la qual es defineixen les normes comunes que regeixen el control de les exportacions de tecnologia i equipaments militars. Tot i això, no es té constància oficial de cap denegació d’autorització d’exportació de material de Defensa espanyol a Tel Aviv amb anterioritat a l’any 2015. I des de llavors les denegacions han estat poques: cinc llicències denegades (el 2015, 2017 i 2019 ).
“És greu vendre armes a un país que fa una ocupació militar com Israel, incomplint la legislació de control d’armes. Però també és greu legitimar i enriquir la indústria de l’ocupació comprant-ne les seves tecnologies, ja que implica una complicitat amb la repressió de la població palestina”, afirma Alejandro Pozo, investigador del Centre Delàs d’Estudis per la Pau i autor de l’informe “Negocis provats en combat. Exportar la marca ‘made in Israel’ per mantenir l’ocupació i normalitzar la injustícia”. La investigació constata que la compra d’armament i tecnologies militars i de seguretat a Israel en reforça el model militar i securitari i, el que és més important, contribueix a mantenir l’ocupació militar, que Israel fa econòmicament viable amb la venda dels seus productes militars “provats en combat”. Aquesta viabilitat passa per abaratir el cost en fabricar en excés i exportar-ne l’excedent (tres quartes parts de la producció).
La indústria d’Israel també ha destacat pel disseny de tecnologies d’espionatge, que han estat adquirides per Espanya. Entre els seus clients, destaquen el Ministeri de Defensa, el CNI, el Cos Nacional de Policia, la Guàrdia Civil i diverses policies autonòmiques. Entre els productes oferts, hi ha el programa Pegasus de NSO Group Technologies. Segons la plataforma CitizenLab, aquest programa hauria estat utilitzat per espiar representants polítics, activistes i periodistes a Catalunya. NSO Group distribueix el seu programa Pegasus “en països occidentals” a través de tres firmes: Dars Telecom (italoespanyola), Excem (espanyola amb seus a Israel, EUA, Xina i França) i BAE Systems (britànica).
La indústria israeliana també destaca en la construcció de murs, tanques i tecnologies de control fronterer i de segregació espacial. Israel, juntament amb el Marroc, és l’Estat del món amb més murs construïts a les seves fronteres, incloses les de territoris ocupats. De fet, és el paradigma d’Estat emmurallat mundial. L’informe recull la tendència a l’alça del mercat global de seguretat de fronteres (segons el Market Research Future, es preveu que el 2025 arribi a un valor de més de 65.000 milions de dòlars), en què destaca l’empresa israeliana Elbit Systems entre les deu primeres del món.
La investigació també apunta que Israel ha construït un entramat complex d’empreses de seguretat fronterera. L’Institut d’Exportació d’Israel afirma que representa més de 500 empreses en aquest camp. Entre elles, les empreses Elbit Systems, Magal o IAI, que exporten la seva tecnologia de murs, vigilància i control a països com els Estats Units, Kenya, el Marroc, Corea del Sud, Xipre, Colòmbia, Índia o Grècia, i a la Unió Europea (Frontex). “La tecnologia emprada per construir i modelar l’apartheid israelià contra la comunitat palestina està sent exportada a altres governs i fronteres, en un context mundial d’augment de persones desplaçades per la força”, apunta Ainhoa Ruiz Benedicto, investigadora del Centre Delàs i també autora de l’informe.
Finalment, les autores concorden, la marca Israel, desenvolupada mitjançant la injustícia i l’opressió contra la població palestina, és un negoci a l’alça i converteix els governs occidentals en còmplices necessaris per mantenir un sistema de violència i vulneració de drets humans.
______________________________________
Avui, dilluns 3 d’octubre, les autores presentaran les principals conclusions de l’informe en un acte que comptarà amb la intervenció de l’activista palestí Jamal Juma, defensor dels drets humans resident a Jerusalem i coordinador de la Campanya Stop The Apartheid Wall des de 2002; que serà presentat per Natalia Abu-Sharar, presidenta de la Comunitat Palestina de Catalunya. L’acte tindrà lloc a la seu de LaFede.cat a Barcelona (c/ Tàpies, 1-3) a les 19:00h.