Informe 54: “Negocis provats en combat. Exportar la marca ‘made in Israel’ per a mantenir l’ocupació i normalitzar la injustícia”

Informe 54: “Negocis provats en combat. Exportar la marca ‘made in Israel’ per a mantenir l’ocupació i normalitzar la injustícia”

Exportar armes a Israel contradiu la lletra i l’esperit de les legislacions de molts països quant a la reducció del patiment i la inestabilitat. No obstant això, les exportacions a Israel estan normalitzades i incentivades, en un gran nombre de països productors d’aquestes armes. Amb tot, Israel té una de les indústries militars més importants del món i, en realitat, no necessita tant comprar com vendre. Per a vendre molt, precisa, d’una banda, construir una marca que li proporcioni un avantatge competitiu global. De l’altra, construir aquesta marca de productes i serveis a partir de dos elements de valor afegit. El primer consisteix a estar a l’avantguarda tecnològica, sobretot en la tecnologia militar, tant invertint fortament i fomentant la recerca i la producció nacional, com orientant i promovent les seves exportacions en aquesta direcció, tot posant al seu servei la maquinària de l’Estat. El segon és publicitar els seus productes com provats en combat. Palestina, sobretot la Franja de Gaza, porta anys convertida en un laboratori de proves de material militar israelià. Així ho defensen les autoritats israelianes i així ho publiciten sense embuts les empreses que venen aquests productes de punta a punta del planeta.

Aquest informe busca aprofundir en les diferents maneres que utilitzen l’Estat i la indústria israeliana, en permanent sinergia i complicitat, per a fer negocis que permetin, d’una banda, el manteniment d’un model securitari cada vegada més costós, a Israel, als Territoris Ocupats de Palestina i a les respectives fronteres; de l’altra, l’expansió global de la marca que, a més de permetre aquest manteniment, proporciona ingressos, poder i complicitats.

Autors: Alejandro Pozo Marín i Ainhoa Ruiz Benedicto

Llegeix i descarrega el resum executiu en català, en castellà i en anglès, i l’informe complet en català, en castellà i en anglès aquí. 03/10/2022


Linia de recerca : , ,
Publicat en Barcelona, el 03/10/2022
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!