29/12/2023

Publicat en València

No a la criminalització del pacifisme i la noviolència a Expojove

El Centre Delàs d’Estudis per la Pau rebutja sense ambages i denuncia la resposta desproporcionada dels cossos de seguretat de l’Estat i de l’Ajuntament de València, per la qual van ser desallotjades de la fira educativa Expojove del 2023 amb intervenció policial un grup d’activistes antimilitaristes del col·lectiu Alternativa Antimilitarista-MOC de València i la detenció per part de la policia nacional de dos d’elles.

L’acció de les activistes noviolentes es una protesta que s’emmarca dins els paràmetres d’expressió de l’opinió en un estat de dret. L’aplicació de mesures repressives davant d’actes sense la més mínima càrrega de violència no pretén més que criminalitzar i atemorir els moviments socials, el què és una actitud impròpia d’un país democràtic.

Pensem que és lloable l’actitud de qui denúncia allò que pensa que és injust sense l’ús de la violència i amb el propòsit d’ajudar la societat a viure en un món més pacífic.

Aplaudim la valentia de les activistes antimilitaristes represaliades qui, sense la més mínima violència perseveren en la denúncia de les guerres i incomoden les nostres consciències, recordant-nos que la guerra només és possible per l’acció política i econòmica d’uns pocs que es beneficien d’elles, i per la promoció d’una cultura que promou el bel·licisme i militarisme per resoldre els conflictes.

Perquè sabem que un món més pacífic només serà possible si, tal i com va acordar a l’Acta constitutiva de l’Organització de Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) el 1966, “erigim els baluards de la pau” a la ment de les persones, així com a les estructures polítiques i econòmiques de les nostres societats.

No podem promoure allò que volem eliminar a una fira educativa destinada a menors d’edat com l’Expojove. L’educació té l’objectiu d’ajudar al progrés dels pobles, cap a societats més pacífiques, menys violentes, on evitem que els nostres fills i filles tinguen que patir la violència de la guerra. És per això que rebutgem fermament la promoció que de la cultura bèl·lica s’ha fet a València amb la presència d’armament en un espai educatiu que per definició hauria d’estar lliure de violències.



Publicacions Relacionades