Informe del Centre Delàs, Amnistia Internacional i l’ECCHR: “Exportación de armas españolas y presuntos crímenes de guerra en Yemen”

Informe del Centre Delàs, Amnistia Internacional i l’ECCHR: “Exportación de armas españolas y presuntos crímenes de guerra en Yemen”

Cómo las exportaciones de armas españolas pueden haber facilitado o contribuido a la comisión de presuntos crímenes intrenacionales en Yemen entre 2015 y 2021

Des que el grup armat Houthis va prendre control de Sana’a al setembre 2014 i el llançament de l’operació militar “Decisive Storm” de la coalició liderada per l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units al març 2015, el conflicte armat continua al Iemen. Al llarg del conflicte, la guerra aèria, amb béns militars d’origen europeu, afecta indiscriminadament i desproporcionadament la població civil iemenita, els béns civils i les seves infraestructures. L’Eurofighter Typhoon i l’avió de reabastament A330 MRTT són avions de gran importància militar, i el material militar espanyol és essencial per a la producció de tots dos, així com per a una altra sèrie de materials militars utilitzats per la coalició a la guerra.

Aquest informe pretén establir els vincles entre les transferències d’armes espanyoles i els presumptes crims de guerra al Iemen entre el 2015 i el 2021. Per això, es presenten els antecedents de les intervencions militars de la coalició i les seves violacions dels Drets Humans Internacionals; el paper d’Espanya en les exportacions d’armes al Iemen; el marc jurídic i la responsabilitat dels Estats europeus en relació amb el subministrament d’aquestes a les parts bel·ligerants; i l’actus reus d’Espanya, avaluant la responsabilitat penal dels directius de les empreses i els funcionaris espanyols.

Aquest informe és el resultat d’un esforç conjunt de l’European Center for Constitutional and Human Rights, Centre Delàs d’Estudis per la Pau i Amnistia Internacional (Espanya), amb la investigació realitzada en terreny de Mwatana For Human Rights.

Autors: Christian Schliemann-Radbruch, Jordi Calvo i Alberto Estévez Suárez

Pots consultar i descarregar el resum executiu en castellà i en anglès i l’informe complet en castellà i en anglès. 10/05/2022


Autors d'Amnistía Internacional i l'ECCHR: Christian Schliemann-Radbruch (ECCHR) i Alberto Estévez Suárez (Amnistía Internacional)
Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!