Informe del Transnational Institute, Stop Wapenhandel i Tipping Point, amb la col·laboració del Centre Delàs: “El clima sota foc creuat. Com l’objectiu del 2% de despesa militar de l’OTAN contribueix al col·lapse climàtic”

Informe del Transnational Institute, Stop Wapenhandel i Tipping Point, amb la col·laboració del Centre Delàs: “El clima sota foc creuat. Com l’objectiu del 2% de despesa militar de l’OTAN contribueix al col·lapse climàtic”

Les mesures de mitigació i adaptació al canvi climàtic pateixen un dèficit crònic de finançament de milers de milions de dòlars, cosa que apregona la crisi climàtica i els seus efectes en la ciutadania d’arreu del món. Aquesta situació ha convertit la qüestió del finançament climàtic en una de les més conflictives en les cimeres anuals sobre el clima de les Nacions Unides, per tal com els països més rics, que són els principals responsables del col·lapse ambiental, no han estat capaços de complir ni tan sols les seves limitades promeses de finançament per als països que afronten les conseqüències més dures. Alhora, les nacions més riques i que més contaminació per carboni generen també estan incrementant la seva despesa militar. Globalment, la despesa militar ha assolit un màxim històric de 2,24 bilions de dòlars, més de la meitat dels quals provinents dels 31 estats membres de l’Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord (OTAN), i està previst que els seus pressupostos creixin enormement en els propers anys.

En aquest informe, s’estudien les conseqüències d’un dels factors clau d’aquest increment de la despesa militar global: l’objectiu de l’OTAN que tots els seus estats membres dediquin com a mínim el 2% del seu Producte Interior Brut (PIB) a les forces armades, i l’objectiu relacionat de destinar a equipament almenys el 20% d’aquesta despesa. S’examina la història d’aquest objectiu, la manera com impulsa la despesa militar, els seus efectes en les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) i les probables conseqüències financeres i ecològiques globals en la pròxima dècada, així com la indústria armamentista que se’n beneficiarà.

Autors: Ho-Chih Lin, Nick Buxton, Mark Akkerman i Deborah Burton

Editora: Nick Buxton i Wendela de Vries

Informe publicat pel Transnational Institute, Stop Wapenhandel i Tipping Point North South, amb el Centre Delàs d’Estudis per la Pau i IPPNW Germany.

Llegeix i descarrega el resum executiu en català, en castellà i en anglès; i l’informe complet en català, en castellà i en anglès. 17/10/2023

Linia de recerca : ,
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!