Informe 50: “La despesa militar real de l’Estat espanyol per a 2022. Les inversions en armes disparen el pressupost en defensa en plena pandèmia”

Informe 50: “La despesa militar real de l’Estat espanyol per a 2022. Les inversions en armes disparen el pressupost en defensa en plena pandèmia”

La despesa militar real dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2022 aprovats pel Govern de coalició entre PSOE i Unidas Podemos ascendeix als 22.796 milions d’euros, un 124% més del que assigna el Ministeri de Defensa (10.155 milions), fet que suposa un nou rècord històric i un creixement del 5,75% respecte a l’any anterior. Aquest increment s’explica en part per l’augment del 16,2% en les inversions en armaments, que arriben als 4.581,5 milions, el que suposa que 1 de cada 5 euros que inverteix l’Administració central tenen una finalitat militar. Els Programes Especials d’Armament (PEA) continuen sent el principal catalitzador d’aquest augment i, tenint en compte els 3 nous programes aprovats aquest any pel Govern de coalició, que ja en sumen 34 des del seu inici el 1996, i arriben als 51.644 milions.

Aquest informe planteja una crítica contundent a aquests comptes, la dedicació dels quals a l’àmbit militar, amb quantitats tan grans per al pagament i desenvolupament de programes d’armes, sembla molt allunyada de les necessitats de la nostra societat. La publicació analitza la despesa militar per a l’any 2022, l’R+D als Pressupostos Generals de l’Estat per al 2022, i una perspectiva històrica dels darrers 25 anys, coincidint amb els primers Programes Especials d’Armament.

Autors: Xavier Bohigas, Pere Ortega i Quique Sánchez Ochoa

Pots consultar i descarregar el resum executiu en català i en castellà i l’informe complet en català, en castellà i en anglès.


 14/12/2021


Linia de recerca : ,
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!