“És una guerra? Gihadisme i terrorisme”

“És una guerra? Gihadisme i terrorisme”

Les ciutats de Barcelona i Cambrils patiren un greu atemptat gihadista l’agost de 2017 que sacsejà la societat catalana i espanyola. Aquest tipus d’atemptats ja s’havien produït anteriorment en altres indrets d’Europa, atacs que sobretot colpegen als països del món àrab i alguns de l’Àfrica subsahariana i del sud-est asiàtic. Aquests atacs terroristes a Catalunya han empès a diversos analistes a fer reflexions al voltant del fenomen de l’extremisme violent i el terrorisme transnacional. El Centre Delàs d’Estudis per la Pau ha volgut contribuir, des de la perspectiva de la cultura de pau, a obrir un camp de reflexió sobre aquesta nova forma de terrorisme. Es tracta de poder entendre el per què de la mundialització d’aquest fenomen.

Obrir aquest camp de reflexió, pensem, pot ser útil per entendre, no solament el fenomen de l’extremisme violent, sinó també per què el «terrorisme transnacional» és, avui, preocupació principal dels estats occidentals i figura de manera destacada com la primera amenaça en les seves estratègies de defensa nacional, tant dels Estats Units, com de tots els seus aliats, entre ells, l’estat espanyol.

Pots consultar i descarregar el llibre complet en castellà, en català i en anglès.

Autores: Joaquim Lleixà (coord.), Pere Ortega (coord.), Pere Brunet, José Luis Gordillo i Xavier Mojal



 11/01/2019


Linia de recerca :
Presentació i col·loqui “Qui arma a Israel? Qui finança el genocidi? Analitzem el paper de l’estat, empreses d’armes i bancs un any després de l’inici de l’actual ofensiva israeliana sobre Gaza”