Policy Paper de l’ECP, l’IDHC i el Centre Delàs: “Guerra al Iemen: responsabilitats saudites, complicitats europees”

Policy Paper de l’ECP, l’IDHC i el Centre Delàs: “Guerra al Iemen: responsabilitats saudites, complicitats europees”

Des de l’any 2015 els nivells de violència han escalat de manera significativa al Iemen. La guerra ha tingut efectes devastadors en la població; ha provocat milers de víctimes civils i ha arrossegat el país a una crisi humanitària d’enorme magnitud, considerada en l’actualitat com la més greu de tot el món. Els últims cinc anys, Nacions Unides i diverses ONG humanitàries i de drets humans han advertit contínuament sobre els greus abusos perpetrats en el marc del conflicte armat a Iemen per part de diversos actors i han assenyalat expressament la coalició internacional liderada per Aràbia Saudita per la seva responsabilitat en atacs contra la població civil iemenita. Malgrat aquests antecedents, diversos estats europeus, inclòs l’espanyol, han mantingut la seva política de venda d’armes al regne, contravenint disposicions de normatives nacionals, europees i el Tractat Internacional de Comerç d’Armes.

El present informe de l’Escola de Cultura de Pau, el Centre Delàs d’Estudis per la Pau i l’Institut de Drets Humans de Catalunya analitza les dinàmiques del conflicte armat al Iemen, la implicació saudita i les seves conseqüències; exposa la continuïtat dels fluxos d’armes tot i les nombroses denúncies d’abusos i ofereix una sèrie de recomanacions a governs europeus i a l’espanyol. Les evidències exigeixen un urgent canvi en la política europea i espanyola i l’adopció de mesures concretes i contundents per a frenar les vendes i transferències d’armes a l’Aràbia Saudita, afavorir la desescalada de la violència, promoure sortides polítiques al conflicte i assistir de manera immediata les ingents necessitats humanitàries del país.

Autores: Pamela Urrutia Arestizábal (autora principal, Escola de Cultura de Pau); Ainhoa Ruiz Benedicto i Jordi Calvo Rufanges (comerç d’armes, Centre Delàs d’Estudis per la Pau); i Karlos Castilla (drets humans, IDHC)

Consulta i descarrega aquí el Policy Paper complet en català, en castellà i en anglès.


 27/05/2020


Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!