Informe 62 del Centre Delàs amb Irídia: “Qui vigila el vigilant? Violència a les fronteres i impunitat a Frontex”

Informe 62 del Centre Delàs amb Irídia: “Qui vigila el vigilant? Violència a les fronteres i impunitat a Frontex”

La Guàrdia de Fronteres i Costes (Frontex) creada en 2004 per la Unió Europea per a perseguir el crim transfronterer, presenta un llarg historial de polèmiques al llarg dels seus 20 anys d’existència. En un context on els desplaçaments forçats mundials no deixen d’augmentar en milions a l’any, cal preguntar-se si aquest organisme creat per la Unió Europea resulta ser el més adequat per a garantir la protecció de les persones que fugen per la força. Independentment que algunes d’aquestes persones tinguin o no dret a demanar asil, com són aquelles que escapen de la pobresa, la degradació climàtica o d’altres causes no reconegudes en la Convenció sobre l’Estatut de Refugiats de 1951.

En aquest informe, copublicat amb Irídia, continuem amb el treball que vam començar el 2019 amb la publicació de l’informe “Custodiar la fortalesa” en què analitzem l’evolució d’una Agència que no para d’augmentar en recursos, funcions i efectius. Aquesta publicació, realitzada 5 anys després, busca continuar llançant llum sobre les activitats de l’Agència i la seva remarcable evolució com a agent de gestió de fronteres, en una Unió Europea que demostra estar fallant de manera indiscutible en el deure de protegir els drets humans.

Llegeix i descarrega el resum executiu en català, en castellà i en anglès, i l’informe complet en català, en castellà i en anglès.

Autores: Ainhoa Ruiz Benedicto, Maria Fraile i Sani Ladan



 08/02/2024


Investigadors col·laboradors: Sani Ladan
Linia de recerca : ,
Publicat en Barcelona, el 08/02/2024
Fes-te sòci/a i emporta't una làmina serigrafiada de la Paula Zapata!