Working Paper de Sudergintza, el Centre Delàs, Emeriaz Elkartea i Bake Ekintza: “Coherencia de políticas sin perder el Norte. Hacia la conversión de la industria armamentística en producción civil”

Working Paper de Sudergintza, el Centre Delàs, Emeriaz Elkartea i Bake Ekintza: “Coherencia de políticas sin perder el Norte. Hacia la conversión de la industria armamentística en producción civil”

La Coherència de Polítiques pel Desenvolupament és un compromís polític i institucional amb un enfocament integral en les polítiques de cooperació i desenvolupament que es despleguen a l’exterior, que abasta àmbits com el comerç, agricultura, pesca, migracions, medi ambient, seguretat o la compra pública. En el cas de la Comunitat Autònoma Basca, l’estratègia basada en la voluntat de teixir complicitats al voltant de la Pau, la Convivència i els Drets Humans contrasta en termes de coherència amb l’impacte de la producció basca en l’àmbit de la indústria militar i la seva exportació a països en conflicte, tensió o vulneracions dels Drets Humans.

 La iniciativa de Govern Basc de presentar, al novembre de 2019, un informe sobre el comerç i exportació d’armes a Euskadi i el paper de les institucions basques per a la millora de la transparència i el control de les exportacions, es valora sens dubte com un pas endavant en la presa de consciència sobre l’opacitat i les conseqüències d’aquest tipus de producció. No obstant això, com exposa aquest informe, no obre un veritable horitzó de superació d’aquestes incoherències entre comerç i desenvolupament, ja que no planteja solucions definitives i factibles com la conversió de la indústria militar en civil.

El present working paper, disponible per a descàrrega en castellà i en basc, aprofundeix en la possibilitat de reorientar la producció industrial del sector de l’armament a altres sectors més constructius i d’acord amb l’horitzó de construcció de pau. L’informe realitza, també, un recorregut per aquestes quatre dècades de moviments antimilitaristes, pacifistes, feministes i en favor de l’acollida de persones refugiades al País Basc, per establir el marc d’experiències i sabers des d’on es realitza aquesta proposta.

L’informe ha estat elaborat per l’Iñaki Otamendi Gutiérrez, activista antimilitarista i membre de Bake Ekintza Antimilitarista i del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, en el marc de les sinergies entre Emeriaz Elkartea, Sudergintza Kooperativa, Bake Ekintza Antimilitarista i el Centre Delàs d Estudis per la Pau.

Autor: Iñaki Otamendi Gutiérrez

Consulta i descarrega aquí el Working Paper complet en castellàen euskera. 14/12/2020


Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!