El Centre Delàs organitza i participa en diferents activitats per reflexionar sobre les respostes a la guerra a Ucraïna des del pacifisme

El Centre Delàs organitza i participa en diferents activitats per reflexionar sobre les respostes a la guerra a Ucraïna des del pacifisme

Durant els últims mesos, el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, com a entitat compromesa amb la cultura de pau i la noviolència, ha treballat per promoure una reflexió crítica sobre el conflicte armat a Ucraïna, basat en una perspectiva de construcció de pau, pacifista, tot aportant a la construcció de propostes per a un alto el foc i una desescalada militar. Amb aquest objectiu, s’han organitzat taules rodones, webinars i xerrades, s’ha participat en conferències i altres actes organitzats per la societat civil, s’han publicat articles d’opinió a la premsa escrita i s’han ofert entrevistes i s’ha participat en debats i tertúlies en televisions i ràdios d’àmbit local, autonòmic i nacional. Investigadores del Centre Delàs han assessorat també periodistes per al tractament de l’actualitat, reportatges i altres.

L’11 de març el Centre va organitzar la Taula Redona “Respostes pacifistes als dubtes i preguntes sobre la guerra a Ucraïna”, al municipi de La Vall d’Uixò (Castelló) que va reunir una setantena de persones en un debat amb les veus dels investigadors del Centre Delàs, Jordi Calvo i Alejandro Pozo; junt a l’escriptor i observador de pau a l’ONU als Balcans, Pere Cervantes; i la periodista Tica Cuesta.

El divendres 18 de març es va coorganitzar amb la Universitat Internacional de la Pau la conferència “Respostes pacifistes a la guerra a Ucraïna” a Sant Cugat del Vallès, amb els investigadors Pere Ortega i Tica Font. I el 21 de març, València acollia també el debat organitzat pel Centre, “Respostes pacifistes als dubtes i preguntes sobre la guerra a Ucraïna”, dels investigadors del Centre Delàs, Jordi Calvo, Alejandro Pozo i Edgard Vega.

El 23 de març es reunien les diferents veus del Centre Delàs expertes en diferents àmbits de l’anàlisi del cicle econòmic militar, seguretat i defensa, i la cultura de pau i la noviolència. L’acte, en format virtual va comptar amb la participació de: Pere Brunet, Tica Font, Pere Ortega, Alejandro Pozo, José Ángel Ruiz, Edu Salvador i Gabriela Serra. El Webinar del Centre Delàs: “Respostas pacifistes davant la guerra a Ucraïna” el van seguir en directe una cinquantena de persones i centenars l’han recuperat posteriorment (està disponible aquí).

A Barcelona es va organitzar el Cinefòrum “Aturem la guerra: respostes pacifistes a les preguntes sobre la guerra a Ucraïna” amb Ina Robles, bomber i activista pacifista contra el comerç d’armes; Javi Raboso, sociòleg i activista pels drets humans, responsable de la campanya de Cultura de Pau a Greenpeace; i Jordi Calvo, coordinador i investigador del Centre Delàs. Elisenda Ribes, investigadora del Centre Delàs va presentar i moderar el debat que va tenir lloc al Pati Manning de Barcelona.

Investigadores del Centre han participat també en prop d’una vintena d’actes organitzats per d’altres entitats i moviments socials com ara el Webinar de WILPF “Ucrania: reflexiones sobre la guerra desde el feminismo pacifista”, la Taula rodona “Ucrania: ¿Qué está pasando? Miradas de construcción de paz” en el marc del cicle del IPAZ “Miradas al mundo”, el debat “Ucrania: Las finanzas detrás del conflicto” amb Tica Font en el marc dels Debats d’Attac, la Presentació de la “La Paz Herida” de Revista 5W amb participació de la Nora Miralles o el Seminari online de la Universitat d’Alacant “Contextos de la guerra que nos relatan: ¿Es posible la paz, la desmilitarización y la cooperación ante el colapso?”, entre d’altres.

Articles publicats

A banda dels dos comunicats publicats pel Centre Delàs amb motiu, primer de l’escalada de la violència a Ucraïna i segon per condemnar la guerra i per fer propostes pacífiques, les membres del Centre han publicat nombrosos articles d’anàlisi del la situació a Ucraïna, de les responsabilitats de les diferents parts, posant en context l’amenaça nuclear o del paper de la indústria armamentista en la tendència militaritzadora a Europa i arreu, entre d’altres. Els podeu llegir aquí.



Publicacions Relacionades
 13/04/2022

Linia de recerca :
Celebrem els ‘25 anys desarmant la guerra’ amb diferents actes oberts a la Nau Bostik de Barcelona els pròxims 27 i 28 de novembre