El tercer mòdul de l’Escola Pacifista a Granada introdueix eines i metodologies d’anàlisi de conflictes per a una anàlisi crítica de l’actual guerra a Ucraïna

El tercer mòdul de l’Escola Pacifista a Granada introdueix eines i metodologies d’anàlisi de conflictes per a una anàlisi crítica de l’actual guerra a Ucraïna

Els mites de l’anomenada Guerra contra el Terror i els arguments crítics que els desmunten van centrar la sessió d’obertura de la tercera trobada de l’Escola Pacifista que va tenir lloc a Granada el divendres i dissabte 22 i 23 d’abril, que va aportar amb els actes organitzats formació sobre eines d’anàlisi de conflictes i pau. El divendres va tenir lloc el diàleg “Què queda a l’Afganistan després de la fi de la Guerra: violències de gènere, lluita pels recursos, què hi fa la Comunitat Internacional?”, entre investigador del Centre Delàs d’Estudis per la Pau i analista de conflictes armats; i José Ángel Ruiz Jimenez, director del IPAZ, Instituto de la Paz y los Conflictos de la Universidad de Granada. A partir d ela presentació per part del seu autor, Alejandro Pozo, del llibre “La Guerra Contra el Terror. 40 mitos entre la invasión y el abandono de Afganistán”, es va iniciar un diàleg conduït per la investigadora del Centre Delàs Chloé Meulewaeter, que va anar repassant estereotips, prejudicis i equívocs, i s’han perpetuat relats que no han ajudat a comprendre el terrorisme i saber com enfrontar-ho.

La llibreria Bakakai de Granada va acollir les dues sessions d’aquesta trobada que també van seguir online desenes de participants de l’Escola Pacifista d’arreu de l’Estat espanyol.

El dissabte van tenir lloc els tallers de l’Escola, començant per l’“Anàlisi de Conflictes Armats, identitat i polarització” impartit per les investigadores del Centre Delàs, Chloé Meulewaeter i Alejandro Pozo, i del director de l’IPAZ, José Ángel Ruiz Jimenez. Les expertes van dinamitzar la participació de les assistents amb dinàmiques per a l’aplicació de les metodologies d’anàlisi crítica introduïdes al cas de l’actual guerra a Ucraïna. El segon taller va comptar amb les veus de l’expert del Centre Delàs, Jordi Calvo; del membre de FUHEM, Santiago Álvarez; i del director del IPAZ de la Universidad de Granada, José Ángel Ruiz Jimenez. Sota el títol “L’Economia violenta, alternatives pacifistes i noviolentes”, Jorge Guardiola, va introduir conceptes bàsics d’una economia crítica; Jordi Calvo, va explicar les lògiques de l’economia militarista i de defensa; i Santiago Álvarez, va parlar de les crisis del capitalisme i com aquest sistema necessita de la violència i les guerres al torn les alimenta.

La pròxima sessió de l’Escola Pacifista tindrà lloc el divendres i dissabte 29 i 30 d’abril a La Vall d’Uixó i en la plataforma online, i se centrarà en l’educació i consciència per la pau i la noviolència i obrirà amb la conferència “Aportació de l’educació i la filosofia per la pau als ODS. La contribució dels museus de la pau” que comptarà amb la participació de Sonia París (Càtedra UNESCO Filosofia per la Pau de la UJI), Ana Barrero (AIPAZ) i María Oianguren (Gernika Gogoratuz), amb la presentació i moderació del coordinador del Centre Delàs, Jordi Calvo. La conferència tindrà lloc al Centre Cultural Palau de Vivel de La Vall a partir de les 18h. Els tallers del matí de dissabte tindran lloc al CFPA Jordi de Sant Jordi, i se centraran aquesta vegada en l’Finançament d’armes, Banca Armada i coherència de polítiques en la cultura de pau a l’àmbit local. L’app Petjada en armes i Taller de recursos de educació per la pau per a educar sense violència a casa i a l’escola. Tota la informació i formulari de matrícula aquí.



Publicacions Relacionades
 26/04/2022

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!