Carlos Taibo i Jordi Calvo parlen sobre economies no bel·licistes i el paper de les finances ètiques, en una Jornada organitzada amb Setem PV a Torrent

Carlos Taibo i Jordi Calvo parlen sobre economies no bel·licistes i el paper de les finances ètiques, en una Jornada organitzada amb Setem PV a Torrent

El passat 26 de març va tenir lloc, al Museu Comarcal Fundació Horta Sud a Torrent (Castelló), la Jornada “Banca Armada i finances ètiques: (des)inversió com a arma per una economia per la pau”. Durant la jornada vam tenir l’oportunitat d’escoltar les conferències de Carlos Taibo i Jordi Calvo al voltant del paper del militarisme, el negoci de la guerra i el seu finançament en el marc d’un sistema abocat el creixement econòmic il·limitat.

Carlos Taibo, autor de títols reconeguts com Colapso”, “Decrecimiento. Una propuesta razonadao “Ecofascismo: una introducción”, va realitzar la primera de les intervencions. Les seves reflexions ens permeten, en un moment com l’actual d’emergència climàtica, de militarització desbocada i d’un possible col·lapse, realitzar una anàlisi profunda i amb visió global del moment polític, del paper de les múltiples interdependències i competències pels recursos que resulten en el creixement d’un sistema impulsat essencialment per la maximització de beneficis econòmics i la conscient ignorància dels “límits planetaris”. Taibo va posar l’accent en l’amenaça que suposen les dinàmiques capitalistes del sistema hegemònic a la cohesió social i va advertir dels riscos que el suposen pel benestar i la felicitat de les persones: “les armes no es mengen”. La proposta alternativa que ens planteja és el decreixement, el qual esdevé pedra angular d’un canvi social i econòmic necessari i que convida a posar la mirada en les perspectives i costums del Sud Global. En paraules de Taibo, el decreixement es tracta d’intentar viure millor amb menys.

En segon lloc, Jordi Calvo, coordinador del Centre Delàs d’Estudis per la Pau i co-autor de l’informe 63 “El finançament de les armes i la (I)Responsabilitat Social Coporativa”, va presentar aquesta línia de recerca que consisteix en l’anàlisi detallada de les normes d’actuació o polítiques en matèria de defensa de les institucions financeres. La seva exposició va consistir en el repàs de les principals conclusions i recomanacions resultat d’aquesta investigació en la qual s’ha posat el focus en veure quin impacte tenen les polítiques de Responsabilitat Social Corporativa en les inversions reals en armes per part dels bancs.

Aquesta activitat estava emmarcada en un projecte del Centre Delàs i SETEM País Valencià, anomenat De la Banca Armada a la Banca Ètica Fase V, finançat per la Generalitat Valenciana. El seu objectiu ha estat el de sensibilitzar a la ciutadania sobre els vincles dels bancs amb la indústria de la guerra, donant continuïtat al treball que ve desenvolupant-se al País Valencià des de l’any 2017 per denunciar i visibilitzar les inversions de la banca armada.

Pots recuperar la Jornada “Banca Armada i finances ètiques: (des)inversió com a arma per una economia per la pau” aquí:



Publicacions Relacionades
 11/04/2024

Linia de recerca :
Presentació i col·loqui “Qui arma a Israel? Qui finança el genocidi? Analitzem el paper de l’estat, empreses d’armes i bancs un any després de l’inici de l’actual ofensiva israeliana sobre Gaza”