L’ENAAT analitza l’acord provisional sobre el Fons Europeu de Defensa: un precedent perillós per al funcionament democràtic d’Europa

L’ENAAT analitza l’acord provisional sobre el Fons Europeu de Defensa: un precedent perillós per al funcionament democràtic d’Europa

El passat 25 de març, la Comissió d’Indústria, Recerca i Energia (ITRE, per les seves sigles en anglès) del Parlament Europeu (PE) va adoptar l’acord provisional pactat amb el Consell de la UE sobre el Fons Europeu de Defensa 2021-2027. La votació final en el plenari està programada per al 17 d’abril de 2019.

En el seu estat actual, aquest compromís estableix un perillós precedent contra el funcionament democràtic de la UE, en particular respecte al paper de supervisor del Parlament: en derogació de les regles habituals, la Comissió Europea adoptaria programes d’implementació d’aquest Fons a través de ‘actes d’implementació’ que exclouran al Parlament Europeu (Art.27), mentre que els Estats membres es beneficiaran d’un poder de veto a través del Comitè del Programa (Art.28.2).

El que havia de ser una excepció per al programa pilot de 2 anys que precedeix a aquest Fons, per a complir amb una restricció de temps particular, es pot convertir en la norma per als pròxims 7 anys. I això no només concerneix un nou camp d’acció en una àrea sensible: es proposa la mateixa derogació per al programa Connecting Europe Facility (finançament per a xarxes de comunicació trans-europees), aplanant el camí per a una elusió sistemàtica del Parlament per part dels Estats membres i qüestionant els procediments democràtics de la UE.

La Conferència de Presidents, composta pel President del PE i els Presidents dels partits polítics, va donar un clar mandat als negociadors del PE: rebutjar qualsevol acord sobre el Fons de Defensa que qüestioni el paper habitual del PE en la implementació dels programes. Mandat que finalment va ser ignorat per la majoria dels negociadors a favor de consideracions partidistes i nacionals.

“Que un parlament amb poders legislatius i pressupostaris renunciï al seu paper de control durant 7 anys sobre un fons de 13 mil milions d’euros no té precedents. Amb tal compromís, la UE està en camí de convertir-se en una mina d’or en benefici d’una aglomeració d’interessos nacionals a curt termini, i el Parlament es reduirà a un òrgan que simplement posa el segell”, adverteix Ann Feltham, coordinadora parlamentària al CAAT (Regne Unit).

L’acord provisional planteja un altre ordre de problemes, dels quals l’ENAAT ha alertat regularment. En particular, el procés d’avaluació ètica està lluny de ser transparent i creïble (art. 7).

La revisió ètica tindrà lloc només abans de la signatura del contracte i sobre la base d’autoavaluacions per part dels mateixos consorcis beneficiaris; la llista d’experts independents a càrrec d’ajudar la Comissió en l’avaluació i seguiment dels projectes no es publicarà, la qual cosa impedirà qualsevol escrutini extern de possibles conflictes d’interès, i eliminarà la possibilitat de realitzar controls ètics durant la implementació d’un projecte o de suspendre’l per raons ètiques.

“Presentada com una resposta a les preocupacions de la societat civil, aquesta avaluació ètica és més aviat una farsa, donant-li un paper central a la indústria i utilitzant la ‘seguretat nacional’ com a excusa per a generalitzar la pràctica del secretisme”, diu Bram Vranken, portaveu de Vredesactie (Bèlgica).

El Fons de Defensa exacerbarà la carrera armamentista mundial, malgrat les negatives oficials.

Contribuir a la competitivitat de la indústria és un dels objectius del Fons i la “creació de noves oportunitats de negocis a la UE i més enllà” és un dels criteris d’adjudicació. A més, la UE no tindrà veu en el que respecta a les exportacions de materials i equips militars finançats per la UE: els Estats membres, amb les seves pràctiques divergents, conserven el control sobre les llicències d’exportació fins i tot per als equips derivats dels subsidis de la UE.

El text de compromís també rebutja la proposta del PE de no finançar Recerca i Desenvolupament (R+D) per a armes petites i lleugeres quan l’objectiu principal és l’exportació.

“Atès que la indústria europea d’armes ven una gran part de la seva producció fora d’Europa, la subvenció de la R+D militar per a impulsar la seva competitivitat global inevitablement impulsará les exportacions d’armes a àrees de tensió o conflicte; al seu torn, la proliferació d’armes fomenta l’ús de la força en lloc de solucions pacífiques”, agrega Wendela de Vries, Coodinadora de Stop Wapenhandel (Països Baixos).

El Fons de Defensa continuarà contribuint al desenvolupament d’armament controvertit.

Mentre l’exclusió de les armes letals autònomes sense la possibilitat del control humà sobre les funcions crítiques, acordada pel Parlament, ha de ser ben rebuda, la R+D per a altres tipus de sistemes autònoms o no tripulats encara és elegible, incloent els drons armats o els sistemes totalment autònoms amb ‘únicament finalitats defensives.

“No s’exclouen tampoc tots els tipus d’armes de destrucció massiva, com la tecnologia nuclear o el fòsfor blanc. En un context en el qual les grans potències poden rebutjar sobtadament els tractats internacionals ‘obvis’, és preocupant que la UE eviti establir estàndards clars quan es tracta de desenvolupar nou armament”, conclou Francesco Vignarca, coordinador de la Xarxa Italiana per al Desarmament.

Llegeix la nota de premsa a la pàgina web de l’ENAAT.

Més informació:

Progress report reflecting the common understanding reached on the European Defence Fund, 01.03.2019

Declaració conjunta de 44 ONGs: Els riscos del nou Fons Europeu de Defensa, 15.11.2018 (CZ, EN, FR, NL, SP, SW)

Comunicat: El Parlamento Europeo da un paso más hacia la militarización de la UE y el desarrollo de armas controvertidas, 03.07.2018 (EN, FR, IT, NL)

Carta oberta als eurodiputats: “stop EU funding to military R&D”, 29.06.2018

Comunicat: Más de 700 investigadores piden a sus colegas que denuncien el programa de investigación militar europeo, 27.06.2018 (EN, ES, FR, IT)

Comunicat: El Fondo Europeo de Defensa lanzará la carrera armamentista autónoma, en beneficio de la industria, declara el ENAAT, 13.06.2018 (DE, EN, FR, IT)

Opinió: Support for the arms industry will not make the world a safer place

Opinió: EU should give more funds to peace, not subsidise the arms industry

Opinió: How the arms industry is staging a European coup

Opinió: EU defence policy ready for psychiatric treatment

ENAAT Online Information Tool on the European Defence FundPublicacions Relacionades
 28/03/2019

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!