Howard Clark, lluitador per la pau

Howard Clark, lluitador per la pau

Howard Clark, pacifista noviolent ens ha deixat. Un sobtat atac de cor se l’ha emporta’t. Ens deixa la seva intensa petjada tan en el camp de l’activisme pacifista, com igualment en el de la investigació per la pau.

Howard Clark, era des de 2006 president de la Internacional de Resistents a la Guerra (IRG),War Resisters’ International, la centenària institució amb seu a Londres que agrupa els activistes antiguerra de tot el món, especialment dedicada a donar suport a objectors i insubmisos al servei militar obligatori arreu del món, fet que converteix aquesta organització en un referent de l’activisme noviolent del moviment per la pau mundial.

Clark, activista constant, no solament donava suport a les campanyes d’objectors de consciència i antimilitaristes. Entre moltes altres campanyes, es va implicar profundament en les guerres de la exIugoslàvia, creant campaments de pau a Bòsnia,
Croàcia i Kosovo, dels que ens ha deixat testimoni en la seva obra escrita Civil Resistance in Kosovo (2000). I ara estava preparant amb molta il•lusió una Conferència internacional de l’IRG a Sud-àfrica.
 
A més d’activista i president de l’IRG, era investigador del Centre for Peace and Reconciliation Studies de la Universitat de Coventry. Havia treballat per a Peace News, i coautor, amb April Carter i Michael Randle, de People Power and Protest Since 1945: A Bibliography of Nonviolent Action (2006). A casa nostra havia publicat La força de la gent. Resistència no armada i solidaritat global, ICIP (2011). I en Balcanes, la herida abierta de Europa (2010), un capítol dedicat a la tasca portada a terme per l’IRG en els conflictes dels Balcans.
 
Howard Clark, era un bon amic que va participar en el Seminari Internacional: El negoci de la guerra les respostes del moviment per la pau, organitzat conjuntament entre el Centre Delàs, l’IRG i l’ENAAT (European Network Against Arms Trade), el setembre de 2011 a Barcelona.

El recordarem com una persona compromesa per aconseguir el reconeixement de l’objecció de consciència als exèrcits en tots els països del món, per l’abolició de la guerra i per aconseguir una societat noviolenta.

El Centre Delàs d’Estudis per la Pau, és membre de la Internacional de Resistents a la Guerra.



Publicacions Relacionades
 03/12/2013

Linia de recerca :
Jornada de Pau de La Vall d'Uixó 2024