Informe 41: Aculturació i purplewashing a l’exèrcit espanyol. Un estudi sobre les dones símbol

Informe 41: Aculturació i purplewashing a l’exèrcit espanyol. Un estudi sobre les dones símbol

Més de trenta anys de participació de la dona en l’exèrcit espanyol i nombrosos canvis legislatius i formals dirigits a pal·liar els efectes del masclisme, no han alterat l’eterna relació entre patriarcat i militarisme, un binomi que avui dia encara roman inqüestionable.

L’informe 41 del Centre Delàs d’Estudis per la Pau analitza com la situació de les dones dins de les Forces Armades, lluny de representar una fita en la vindicació feminista per la igualtat d’accés a parcel·les de poder d’allò públic fins al moment vetades, és un exemple més del domini patriarcal i de la lògica militarista. Els comportaments i mecanismes derivats d’aquesta dominació es reprodueixen i es perpetuen, malgrat els canvis superflus, gràcies a la seva habilitat performativa. Les entrevistes realitzades a dotze dones militars han permès corroborar com les dones militars es veuen immerses en un constant procés d’aculturació, així com nivell de consciència que elles mateixes tenen d’aquest procés.

L’estudi, a més, presenta com l’Exèrcit ha seguit una estratègia de purplewashing que pretén instrumentalitzar a les dones per a transmetre una falsa imatge d’igualtat i modernitat en les Forces Armades. I és que l’Exèrcit, com a màxim exponent del militarisme, exerceix violència dins i fora de les seves files.

Autores: Maria de Lluc Bagur i Elisenda Ribes

Pots consultar i descarregar el resum executiu en català, en castellà i en anglès; i l’informe complet en català, en castellà i en anglès.


 19/12/2019


Linia de recerca : ,
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!