Informe de Greenpeace amb la col·laboració del Centre Delàs: “Misiones militares para proteger los intereses de la industria del petróleo y el gas. Recursos europeos de defensa orientados a perpetuar la crisis climática”

Informe de Greenpeace amb la col·laboració del Centre Delàs: “Misiones militares para proteger los intereses de la industria del petróleo y el gas. Recursos europeos de defensa orientados a perpetuar la crisis climática”

Els Estats membres de la Unió Europea depenen de les importacions d’energia fòssil. Actualment importen gairebé el 90% del petroli i el 70% del gas fòssil que necessiten. La Unió Europea depèn, doncs, de la seguretat de les rutes comercials i de l’estabilitat dels països proveïdors. Aquests desplegaments els paga la ciutadania europea i afegeixen milers de milions d’euros als costos elevats de l’energia.

El primer objectiu d’aquest estudi és identificar les missions militars que fan la UE, Itàlia, Espanya i Alemanya per protegir les importacions de combustibles fòssils com el petroli i el gas que causen el canvi climàtic i determinar-ne els costos.

Greenpeace exigeix ​​la fi immediata de la protecció militar de les importacions de petroli i gas. A l’era de la crisi climàtica, aquesta política és doblement perillosa. A banda del fet que el desplegament dels militar sempre implica un risc considerable per a la vida de civils i soldats, i que aquestes operacions comporten un cost enorme, les missions militars examinades en aquest estudi també asseguren militarment la importació de aquells recursos que destrueixen els mitjans de vida dels europeus i dels pobles de tot el món. Abandonar el petroli i el gas (i, per tant, ampliar les energies renovables) tindrà un triple efecte positiu: reduirà el risc de confrontació militar, protegirà el clima i estalviarà recursos financers per a assumptes urgents, com ara una transició ecològica.

Llegeix i descarrega l’informe en castellà i en anglès.

Autores: Greenpeace Climate for Peace Team
Han participat en la recerca: (UE/OTAN i Espanya) Jordi Calvo i Alejandro Pozo, Benjamin Steinmer, Iris Blay; (Itàlia) Sofia Basso; (Alemanya) Fabian Schwalm



 09/12/2021


Investigadores col·laboradores: Iris Blay i Benjamin Steinmer
Linia de recerca :
Presentació i col·loqui “Qui arma a Israel? Qui finança el genocidi? Analitzem el paper de l’estat, empreses d’armes i bancs un any després de l’inici de l’actual ofensiva israeliana sobre Gaza”