Informe del Centre Delàs i Novact: “L’espiral de violència de l’Espanya Fortalesa: Armes per a la guerra i militarisme per a blindar les fronteres”

Informe del Centre Delàs i Novact: “L’espiral de violència de l’Espanya Fortalesa: Armes per a la guerra i militarisme per a blindar les fronteres”

Amb “L’espiral de violència de l’Espanya Fortalesa: Armes per a la guerra i militarisme per a blindar les fronteres” es pretén comprendre, analitzar i estudiar els mecanismes que condueixen a la militarització de la Frontera Sud espanyola, que generen la violència estructural, cultural i directa a la qual s’enfronten les persones que són desplaçades per la força, ja sigui fugint de les guerres i els conflictes armats o per les dinàmiques de la desigualtat econòmica global. D’altra banda, s’analitza el model d’emmurallament de l’Estat espanyol que ha servit per a desenvolupar, en els anys successius, la denominada “Europa Fortalesa” en la qual Espanya juga un paper rellevant. No sols per ser una de les principals muralles de la fortalesa europea erigida contra les persones que s’han vist obligades d’una manera o un altre a emigrar, sinó per haver-se convertit en un dels principals exportadors d’armament i material militar de tota mena.

Aquest informe analitza la corresponsabilitat que li concerneix a l’Estat espanyol sobre la venda d’armes a països i regions del món que es troben en una situació de conflicte o especial vulnerabilitat. Crida l’atenció sobre com aquests fets contribueixen a aprofundir el context d’inseguretat per a poblacions senceres que es veuen obligades al desplaçament forçat o a fugir en condició de refugiades. Mentrestant, la resposta que l’Estat espanyol utilitza és la militarització de les fronteres i la limitació a aquests fluxos de persones que fugen cap a territori espanyol i europeu. Lluny de constituir un cas aïllat, Espanya és un exemple a l’hora de desenvolupar i consolidar la denominada Europa Fortalesa, que ha portat al fet que altres estats de la Unió Europea reprodueixin mesures de control del moviment i militarització fronterera realitzades prèviament en territori espanyol.

Autores: Jordi Calvo Rufanges i Ainhoa Ruiz Benedicto (Centre Delàs d’Estudis per la Pau)

Revisió editorial: Felip Daza, Laia Vila, Lina M. González i Sofia González (Novact)

Pots descarregar l’informe complet en castellà aquí.


 27/10/2019


Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!