Informe 35: Aixecant Murs. Polítiques de la por i securitització en la Unió Europea

Informe 35: Aixecant Murs. Polítiques de la por i securitització en la Unió Europea

En l’aniversari de la caiguda del mur de Berlín, aquest nou informe del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, copublicat pel Transnational Institute (TNI) i Stop Wapenhandel, identifica els murs físics, marítims, virtuals i els murs de la por construïts pels estats en una Europa que viu un auge de l’extrema dreta i que es fortifica cada vegada més davant les migracions i els desplaçaments forçats. L’informe constata que “estats membres de la Unió Europea i l’Espai Schengen han construït prop de 1.000 km de murs, l’equivalent a sis Murs de Berlín, des dels anys 90, per frenar l’arribada de persones desplaçades per la força a Europa”.

L’informe analitza com Europa està abordant els fluxos migratoris mitjançant la construcció de murs, el tancament de fronteres, l’augment de la vigilància, la securitització i suspensió de la lliure circulació. Totes aquestes mesures estan reforçant l’Europa Fortalesa, amb murs físics i mentals que s’erigeixen per a una major seguretat enfront d’una suposada amenaça, però que finalment cada vegada resulten més perillosos per a les vides i els drets de les persones a dins i fora d’Europa.

Autores: Ainhoa Ruiz Benedicto i Pere Brunet

Editors: Jordi Calvo i Nick Buxton (TNI)

Pots consultar i descarregar el resum executiu en català, en castellà, en anglès, en alemany i en holandès, i l’informe complet en català, en castellà i en anglès.


 08/11/2018


Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!