Nota de Premsa: La despesa militar espanyola ascendeix ja a 18.776 milions d’euros, un 1,64% del PIB

Després de deu anys en contínua disminució, el pressupost del Ministeri de Defensa ha augmentat un 32% respecte l’any 2016.


Aquest colossal augment, que s’analitza en el nou informe del Centre Delàs d’Estudis per la Pau  “Els despropòsits del Despea Militar. Anàlisi del pressupost de defensa d’ Espanya de 2017”, és conseqüència de les argúcies pressupostàries que s’han aplicat per ocultar a l’opinió pública quina és la despesa militar real. Així, la incorporació dels pagaments dels Programes Especials d’Armament, l’ocultació del qual mantenia baixos els pressupostos de forma enganyosa, ha permès començar a visualitzar la veritable dimensió de la Despesa Militar.

Malgrat aquesta incorporació, la manca de transparència de les despeses de defensa continua, atès que no s’incorporen altres partides clares com aquelles vinculades a les operacions militars a l’exterior que s’aporten des d’un fons de contingències per a “Imprevists i funcions classificades”. L’informe, elaborat per l’investigador i president del Centre Delàs Pere Ortega, exposa, també, el criteri del Centre per analitzar la despesa militar, així com les partides que s’han d’afegir per comptabilitzar-la adequadament:

• La seguretat social dels militars (classes passives)

• La mútua militar

• Els crèdits en R+D per a l’adquisició d’armes

• La Guàrdia Civil (pel seu caràcter militar)

• El CNI (50% dels seus membres són militars)

• Els interessos del deute en la part proporcional a la Despesa Militar

Aplicant els criteris de recompte establerts pel Centre Delàs, alguns dels quals utilitzen també organismes com el SIPRI, la despesa militar espanyola actual ascendeix a 18.776 milions d’euros, una quantitat que representa 51,4 milions diaris i un 1,64% del PIB, molt per sobre del 1% que assenyala la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal.

Descàrrega aquí el resum executiu de l’informe.

Descàrrega aquí l‘informe complet en castellà (pròximament disponible en català i anglès).